keskiviikko 29. marraskuuta 2017

glögi

GLÖGI
Olet töissä anniskeluravintolassa ja tiskillesi tulee asiakas, joka ei ole koskaan kuullut glögistä, eikä myöskään maistanut sitä. Vastaa kattavasti ja hyvin kuvaillen hänen kysymyksiinsä (kopioi tehtävänanto ja kysymykset blogiisi ja kirjoita vastauksesi niiden perään):

    Mitä glögi on? Mausteinen kuumennettu juoma (lämmitetty viini t. goggels             
Mistä sana glögi tulee? Ruotsinkielestä sanasta glögg joka on tullut sanoista glödgat vin eli lämmitetty viini

  Kuinka vanha keksintö glögi on eli milloin sitä on alettu juomaan? 1800 luvun alusta alkaen

  Mitkä ovat tyypillisiä glögin mausteita? Neilikka, kaneli, inkivääri, pomeranssinkuori ja kardemumma

Miten glögi tarjoillaan? Kuumana rusinoiden ja mantelin kanssa.

Onko glögissä aina alkoholia? Ei

Mistä glögiä voi ostaa? Kaupasta ja alkosta

Miten glögiä voi itse valmistaa? Keittää eka vesee ja sit heittää ne roskat sinne sekaan ja meloo hetken ja sitte se kaadetaan siivilän läpi ja lisätään mehuu ja viinaa ja slurpslarps

  Minkälaisen ruuan tai naposteltavan kanssa glögi sopisi nautittavaksi? Esmes jouluna pipareiden kaa, juustojen kanssa, pähkinöiden kanssa, suolaisten piirakoiden kanssa jne.

10.Kertoisitko hyvän reseptin sekä vaalealle että tummalle glögille?

Vaalee glögi:
1L omenamehua
Pala inkivääriä
2 kanelitankoa
4 neilikkaa
2 tähtianista
2 rkl sokeria
2 tl vanilijasokeria
1 dl vettä

Kaada omenamehu kattilaan. Kuori ja leikkaa inkivääri pieniksi paloiksi. Lisää mehun joukkoon inkivääri, kanelitangot, neilikat ja tähtianikset.
Keitä omenamehua ja mausteita miedolla lämmöllä 30 minuuttia. Lisää lopuksi sokeri, vaniljasokeri ja vesi. Maista ja lisää halutessasi sokeria tai vettä. Siivilöi mausteet pois glögin seasta. Ni.



Tumma glögi:

2  kanelitankoa
3 tähtianista
10 neilikkaa
pala inkivääriä
3 suikaletta appelsiinin kuorta
2,5dl sokeria
3dl vahvaa mustaherukkamehua
0,75dl punaviiniä



 Mittaa mausteet kattilaan. Lisää sokeri ja mustaherukka-mehu. Kuumenna ja anna kiehua, kunnes seos sakenee siirapiksi, eli noin 10 minuuttia. Ota kattila pois liedeltä. Lisää kattilaan punaviini ja sekoita hyvin. Siivilöi mausteet pois. Terästä glögi halutessasi tilkalla kirkasta viinaa, portviiniä tai konjakkia. Lämmitä, mutta älä päästä kiehumaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti