Ääriolosuhteiden ja vaativuutensa takia laji luokitellaan extreme-urheiluksi, ja luolasukellusta pidetään sukeltamisen vaarallisimpana muotona. Syvyyksissä pienikin virhearvio voi olla kohtalokas, eikä sukeltaja pääse ongelman sattuessa moneen tuntiin pintaan.
Luolasukeltaminen vaatii muutaman vuoden sukelluskokemuksen ja sen päälle monta kurssia, eikä valtaosa sukeltajista etene 40 metriä syvemmälle.
Suomessa sukellusharrastuksen piirissä on lähes 12 000 ihmistä. Helpoimmasta päästä harrastus on sukeltelua ja laiteharjoittelua uimahalleissa.
Sukellus ei ole koskaan täysin riskitön harrastus. Luonnonolosuhteet aiheuttavat riskejä. Sukellettaessa käytettävät varusteet voivat vikaantua. Sukellus on useiden tapahtumien ketju ja inhimilliset tekijät voivat vaikuttaa tapaturmien syntyyn. Sukelluksen riskitekijöitä on kuitenkin mahdollista tunnistaa etukäteen ja riskejä voidaan pienentää siedettävälle tasolle.
Sukeltamiseen voi Suomessa tutustua sukeltajaliiton kautta osoitteessa www.sukeltaja.fi
Lähteet:
MeNaiset
Turun Sanomat
Suomessa luolasukellusta ei ohjelmapalveluna pääse kokeilemaan, mutta esimerkiksi Mexicossa Playa Del Carmenissa sijaitseva Cenote Cave Diving niminen yritys tarjoaa sinulle ainutlaatuisen sukelluskokemuksen uskomattoman kauniissa ympäristössä.