Maaseutu ja luonto voidaan nähdä vastakohtana kiireiselle kaupunkielämälle. Monet matkailijat haluavat lomallaan nauttia maisemista, aktiviteeteista ja kulttuurista, mitä ei kaupungeissa ole tarjolla. Tätä kaupunkien ulkopuolelle suuntautuvaa matkailua kutsutaan usein luonto- tai maaseutumatkailuksi.
Maaseutumatkailua voidaan pitää yhtenä osana luontomatkailua. Maaseutumatkailu käsittää muun muassa matkailun ihmisen luomassa maaseutuympäristössä, kun puolestaan luontomatkailusta puhuttaessa keskitytään luonnon tarjoamiin matkailumahdollisuuksiin.
Luonto- ja maaseutumatkailu tuovat tärkeitä tuloja ja työpaikkoja monille alueille niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa. Luonto tarjoaa monia ainutlaatuisia resursseja hyödynnettäväksi matkailussa ja erinomaisen kilpailuedun monille alueille. Lähde
Nousevia trendejä ovat kaikki erikoinen mitä löytyy harvemmista paikoista eikä ihmiset näe näitä asioita päivittäin arjessa. Mitä laajemmin yrittäjä markinnoi tuotepalveluaan sitä suurempi todennäköisyys on että asiakkaiden määrä kasvaa, mm. Suomessa vetäviä juttuja ovat Lappi ja revontulet. Lappia markkinoidaan maailmanlaajuisesti matkailukohteena ja se kerää vuosittain paljon ulkomaalaisia esimerkiksi Kiinasta, Japanista ja Venäjältä.
Mielestäni luonnon hyödyntäminen matkailussa on hyvä idea kunhan siinä ei samalla vahingoiteta luontoa.
LIIKUNTAMATKAILU
En löytänyt netistä yhtäkään liikuntamatkailuun liittyvää sivua joten tähän osioon jaan omia ajatuksiani. Luulen että niinkuin luontomatkailussakin, liikuntamatkailussakin kiinnostaa kaikki erikoinen ja jos ei vielä kiinnosta paljoa niin alkaa kiinnostamaan ihmisiä. Fitness ja terveellinen elämäntapa on noussut pinnalle ja sitä esiintyy paljon mm. telkkarissa.
HYVINVOINTI- JA TERVEYSMATKAILU
Hyvinvointimatkailu on nouseva trendi maailmalla. Kiireestä on tullut monille elämäntapa, jonka vastapainoksi kaivataan rentoutumista, hyvää oloa sekä fyysistä ja psyykkistä tasapainoa. Lisääntynyt vapaa-aika ja yleinen vaurastuminen mahdollistavat hyvinvointi- ja liikuntapalvelujen käytön. Myös väestön ikääntyminen kasvattaa hyvinvointimatkailupalvelujen kysyntää.
Hyvinvointimatkailun lisäksi puhutaan terveys- ja terveydenhoitomatkailusta. Terveysmatkailuun liittyvät perinteisesti sairauksien parantamiseen tai terveyden ylläpitämiseen liittyvät syyt, kun taas hyvinvointimatkailun taustalla on oman hyvän olon ja terveyden kokonaisvaltainen edistäminen. Hyvinvointimatkailuun yhdistetään usein myös tietynlainen luksuksen kokeminen.
Luonnon merkitys holistisen hyvinvoinnin edistäjänä on yhä tärkeämmässä roolissa tämän päivän hyvinvointimatkailun sisällöissä. Tästä syystä perinteisten hemmotteluhoitojen rinnalle ovat nousseet luontoon ja luontokokemukseen liittyvät tuotteet ja palvelut. Lähde
Hyvinvointi- ja terveysmatkailun suuria vetäjiä ovat ulkomaan rantalomat ja Suomessa pääosin kylpylät.
RUOKAMATKAILU
Ruokamatkailu on ollut maailmalla nousussa jo jonkun aikaa. Kiinnostus ruokaa kohtaan on ylipäänsä kasvanut, mikä näkyy ruokaan liittyvien blogien, tv-ohjelmien ja lehtien kirjossa. Ruokamatkailun sisälle on jo kehittynyt omia trendejä, kuten slow food. Ruokatrendit, kuten luomun ja pientuottajien, suosiminen näkyvät myös ruokamatkailussa. Myös erikoisuuksia on nähty ruokamatkailun saralla. Näitä ovat muun muassa ”pimeitä aterioita” tarjoavat ravintolat sekä Madventures sarjassa tarjoiltu Madcook-osio.
Ruoankulutus matkan aikana voidaan helposti sekoittaa ruokamatkailuun, minkä takia tarkempi määrittely on tarpeen. Ruokamatkailussa matkan ensisijainen tarkoitus on ruoka, mikä tarkoittaa vierailuja ruokanäyttelyissä, -messuilla, ravintoloissa tai muissa paikoissa, joissa ruuan maistaminen ja ruokaelämykset ovat keskiössä. Lähde
KULTTUURIMATKAILU
Alueellinen kulttuuritarjonta, rakennettu ja rakentamaton ympäristö, tapahtumat, tilaisuudet ja näyttelyt luovat perustan kulttuurimatkailulle. Kulttuurimatkailuun eivät kuitenkaan kuulu ainoastaan vierailut eri kohteissa ja menneisyyden monumenteilla, vaan siihen sisältyy myös matkakohteiden nykyisen kulttuurin ja elämäntavan kuluttaminen. Tässä mielessä kulttuurimatkailussa yhdistyvät aineelliset ja aineettomat kulttuurin sisältöresurssit, menneisyys ja nykyisyys, perinnematkailu sekä elämäntapa.
Kulttuurimatkailussa tapahtumien vetovoimalla on keskeinen merkitys. Festivaalit ja tapahtumat muodostavat merkittävän osan kulttuuritarjontaa, ja niiden järjestäminen vaatii sekä sisällöllistä että liiketoiminnallista osaamista. Tapahtumat ovat myös sosiaalisia ja kulttuurisia kokemuksia, joita jokapäiväinen elämä ei tarjoa.
Moni kulttuurihistoriallisesti arvokas kohde on matkailullisesti vajaakäytössä. Samaan aikaan kulttuurikohteiden ylläpitäjät ovat yhä enemmän joutuneet etsimään ulkopuolista rahoitusta ylläpitoon. Tarvitaan kestävän kehityksen periaatteiden mukaista tuotteistamista. Lähde
Omasta mielestäni kultturimatkailun trendikkyys ei välttämättä tule muuttumaan sillä tosi iso osa kulttuurimatkailusta liittyy historiaan joten kulttuurimatkakohteita on ollut jo kauan ja niistä ollaan oltu pitkään tietoisia.
SEIKKAILU-/EXTREMEMATKAILU
Extremematkailu on matkustamista jännittäviin ja sykettä ja adrenaliiniä nostattaviin paikkoihin. (luoliin, vuoret,aavikot, kanjonit, metsiin)
Myös jos ottaa osaa jännittäviin tapahtumiin, on sekin seikkailumatkailua.
Seikkailumatkailu on tällä hetkellä myöskin aika kallista mutta sekin on kasvava bisnes ja tulee yleistymään erittäin paljon. On siis osa heikkoa signaalia. Lähde
Myös jos ottaa osaa jännittäviin tapahtumiin, on sekin seikkailumatkailua.
Seikkailumatkailu on tällä hetkellä myöskin aika kallista mutta sekin on kasvava bisnes ja tulee yleistymään erittäin paljon. On siis osa heikkoa signaalia. Lähde
Tekstien lähteet on linkattu tekstien perään. Kuvien lähteet Pinterest.